Contact  |

Gemeenschapsinstellingen

Wie zijn ze?

Op de site van het Jaarverslag Jeugdhulp zijn tal van gedetailleerde tabellen te vinden, met het aantal opnames van jongens en meisjes, per regime en per campus.

Daarbij moet opgemerkt worden dat de gemeenschapsinstellingen ook 40 time-outplaatsen organiseren:

  • 10 voor open meisjes in campus De Markt
  • 10 voor open meisjes in campus Beernem
  • 10 voor open jongens in campus Ruiselede
  • 10 voor open jongens in campus De Markt
Referentietabel 69: aantal opnames per campus (teleenheid: opnames) (Bron: Domino)

Referentietabel 69: aantal opnames per campus
(teleenheid: opnames) (Bron: Domino)

Zoals uit de grafiek blijkt, kunnen de andere campussen (De Hutten en Wingene) ook een time-out (TO) organiseren, maar dan enkel in het kader van een GES+ TO. Deze campussen beschikken niet over een specifieke time-outleefgroep.

Vergeleken met 2017 zijn er minder reguliere opnames, maar is er wel een stijging in TO’s: van 1.194 in 2017 naar 1.213 in 2018. Er zijn een hoog aantal time-outs waar te nemen voor 2018, nl. 784. Het gaat hierbij om alle time-outs waaronder ook de GES+ TO.

De uithandengeving

Uithandengeving (UHG) is een beslissing van de jeugdrechter ten aanzien van jongeren die na de leeftijd van 16 jaar, en voor hun 18e, een als misdrijf omschreven feit plegen, en die – na een grondig expertise-onderzoek – beschouwd worden als niet langer vatbaar voor de maatregelen die de jeugdrechter kan opleggen. In dergelijke gevallen kan de jongere berecht worden als een volwassene.

In 2018 zijn er 6 jongeren opgenomen in VDC De Wijngaard.

In 2018 verblijft het grootste deel (29%) van de jongeren die uit handen zijn gegeven met een strafmaat tussen de 5 en 10 jaar. Bijna een kwart van de jongeren (24%) verblijft tussen de 3 en de 5 jaar in VDC de Wijngaard. 18% van de jongeren heeft een strafmaat van minder dan drie jaar. De kleinste fractie bedraagt 6%, dit gaat over één jongere die is geïnterneerd.

Referentienummer 70: aantal uit handen gegeven jongeren VDC de Wijngaard  (teleenheid: aantal uit hand gegeven jongeren) ​(Bron: VDC de Wijngaard)

Referentienummer 70: aantal uit handen gegeven jongeren VDC de Wijngaard 
(teleenheid: aantal uit hand gegeven jongeren) ​(Bron: VDC de Wijngaard)

Bekijk de vergelijkende tabellen met vorig jaar