Contact  |

Positief Project (onderdeel HCA)

Op 1 september 2019 was het zover, na jarenlange voorbereidingen: het nieuwe Jeugddelinquentierecht. Voor de verschillende HCA-diensten (diensten voor herstelgerichte en constructieve afhandeling) betekende dat ook dat ze, na maandenlang samenwerken, eindelijk aan de slag konden met het “positief project”

  • Het nieuwe decreet Jeugddelinquentie was een mijlpaal in 2019. Opvallend was de lancering van het positief project, onder begeleiding van HCA-diensten zoals vzw Alba. Coördinator Stefaan Viaene en begeleidster Stephanie Van der Kelen blikken terug op hun eerste ervaringen.

  • Positief Project in de praktijk: Benny (17) moet voor de jeugdrechter verschijnen omdat hij drugsfeiten heeft gepleegd. De jeugdrechter stelt hem een positief project voor: hij mag zelf invullen op welke manier hij deze feiten kan “goedmaken”. 

  • Het positief project is één van de vijf werkvormen van de diensten voor herstelgerichte en constructieve afhandeling (HCA). Ontdek hier de cijfergegevens voor de andere vormen (leerproject, gemeenschapsdienst, herstelgericht groepsoverleg (HERGO) en herstelbemiddeling). Meer weten over de werking van de HCA-diensten? Klik hier.