Contact |
Vertrouwenspersoon Isabel: elk kind en elke jongere heeft het recht om goed omringd te zijn
"Alles wat je doet, hoe klein ook, maakt een verschil"
Het is soms lastig om alle stappen in de jeugdhulp alleen te zetten. Vaak ondersteunen ouders hun kind daarbij maar dat is niet altijd mogelijk. Elk kind en jongere die jeugdhulp krijgt, heeft recht op steun en bijstand van een vertrouwenspersoon.

Een hulpverlener of begeleider kan samen met een kind of jongere bekijken wie in aanmerking komt. Hij kan ook ondersteunen om die persoon aan te spreken. Je kan ook terecht bij LUS vzw terecht. Zij gaan samen met een kind of jongere op zoek naar een vertrouwensfiguur. Meestal is een vertrouwenspersoon iemand uit het ruime netwerk waar de jongere een goede band mee heeft. Soms een goede buur, de oom uit een ex-pleeggezin, een vriend, een tante, een leerkracht, een leider uit de jeugdbeweging. En soms is dat een ex-begeleider uit een voorziening, zoals Isabel.
Isabel Liekens (36) is gezinsbegeleidster. Ze werkte 15 jaar in de jeugdhulp en kort in het onderwijs. Onder meer bij Jeugdzorg Emmaüs Mechelen waar ze kinderen - en jongeren begeleidde in verontrustende thuissituaties (en eventuele gedragsproblemen). Daar leerde ze Sofie kennen.
Sinds vorig jaar werkt ze als zelfstandig gezinsbegeleider vanuit haar eigen praktijk in Duffel. Daarnaast organiseert ze ouderworkshops en kijkt Isabel uit naar de zomerkampjes die ze organiseert voor kinderen tussen 3 en 14 jaar in de grote tuin die bij de hoeve van hun gezin hoort. “Ik vind het belangrijk dat het concept van de vertrouwenspersoon aan naamsbekendheid wint", zegt ze. Elk kind, elke jongere heeft het recht om minstens iemand te kunnen vertrouwen. En ik ben de vertrouwenspersoon van Sofie.”
Leuke verbinding
"Toen ik stopte als contextbegeleider was er al dat meisje van 16, Emma. Ze had het moeilijk met mijn vertrek. Emma voelde zich goed bij mij, het klikte goed tussen ons, wat het afscheid voor haar intens maakte. Eén weekend per maand zag ze haar mama, de andere weekends verbleef Emma in de leefgroep, wat ze echt niet fijn vond. Mijn man en ik beslisten dat ze één weekend per maand naar ons gezin kon komen, Emma was heel enthousiast. Nu, twee jaar later, woont ze alleen op een studio, die klik met haar en mijn gezin blijft. Deze jonge vrouw heeft een heel leuke verbinding met mijn drie kinderen. Mijn kinderen genieten ervan als ze haar zien. Tegelijk was het van in het begin voor hen ook een reality check. Niet elk kind, elke jongere heeft een heel netwerk aan familie en vrienden rond zich. Emma viert ieder jaar Kerst met ons, om je maar een idee te geven..."
Haar naam deed meteen een belletje rinkelen, ik wist zelfs nog wanneer ze jarig is. Ik denk dat elke leerkracht of hulpverlener dat herkent. Sommige mensen, sommige kinderen vergeet je nooit. Ze raken een speciaal plekje. Zo was dat ook met Sofie
"Op een dag, nu anderhalf jaar terug, kreeg ik een berichtje van Skrolan van vzw Lus. Ze sprak me via chat aan over Sofie. Haar naam deed meteen een belletje rinkelen, ik wist zelfs nog wanneer ze jarig is. Ik denk dat elke leerkracht of hulpverlener dat herkent. Sommige mensen, sommige kinderen vergeet je nooit. Ze raken een speciaal plekje. Zo was dat ook met Sofie.”
“Ik leerde Sofie kennen als individuele begeleider toen zij in de 3de kleuterklas zat (nu 9 jaar geleden). Ze verbleef in De Sibbe (voorziening). Ik ben twee jaar haar begeleidster geweest tot ze naar een gezinsvervangende voorziening ging. Ik probeerde sporadisch contact te houden, een kaartje voor haar verjaardag, eens een telefoontje of bezoekje, maar dat was moeilijk. Ze verhuisde regelmatig.”
Onvoorwaardelijk
“Ik ging met Skrolan in gesprek. We hadden het over hun vraag en mijn aanbod om vertrouwenspersoon te worden van Sofie. Het was belangrijk om realistisch te zijn, ik heb drie kinderen en een erg druk leven als zelfstandige. Omdat ik weet hoeveel verschil het voor Sofie kan betekenen om iemand in haar leven te hebben die onvoorwaardelijk, neutraal en vertrouwelijk is, maak ik graag tijd voor haar."
“Ondertussen zit Sofie in het eerste middelbaar. Sofie heeft ook een klik met mijn dochter. Als ze hier komt spelen, eet ze soms ook mee. En als ze komt, zorg ik dat ze een uur mijn exclusieve aandacht heeft. Ik maak tijd vrij en luister dan naar haar. We praten veel, soms is hier thuis hangen genoeg. Soms werken we aan haar ‘sociogram’, een technisch woord om de connecties die ze heeft even in kaart te brengen. Dat is belangrijk. Weten dat je er niet alleen voor staat en voelen dat er mensen voor je zijn."
Verken het verder
"Ik maak als vertrouwenspersoon niet alleen goede afspraken met Sofie maar ook met haar mama, dit met ondersteuning van Skrolan. Als gezinsbegeleidster zie ik hoe alles begint met verbinding. Als je op een positieve manier in verbinding komt met iemand, dan geeft dat sowieso krachten. Ik ga daarom ook met Sofies mama in gesprek en vertel haar dat mijn hart groot genoeg is om er wat van aan Sofie te geven, zij is en blijft mama."
"Aan iedereen die het overweegt om iets te betekenen voor een kind, een jongere die er deugd van heeft, zou ik zeggen, verken het verder en start gerust op een heel laag pitje! Alles wat je voor een ander kind of jongere doet, maakt een verschil. Of je nu nieuwkomers wegwijs maakt, crisispleegzorg biedt of elke paar weken met iemand gaat wandelen of vertrouwenspersoon bent. Een paar uur om de paar weken, dat kan al het verschil maken voor iemand die het moeilijk heeft, denkt alleen te staan. En ik spreek uit ervaring, je thuis delen verrijkt je leven!"
Meer weten?
Vertrouwenspersoon in de jeugdhulp |
Jeugdhulpmijnvertrouwenspersoon.be - jeugdhulp - YouTube
Lus vzw is te bereiken via 0497/43 59 23