Contact  |

Handicap en inclusie

De voorbije jaren bewoog er heel wat in de zorg en ondersteuning voor kinderen en jongeren met een handicap. Het aanbod werd flexibeler en laagdrempeliger, maar de eindmeet is nog niet in zicht.

“Kinderen en jongeren met een handicap meer autonomie, meer participatiekansen en een betere kwaliteit van leven geven, dat is het streefdoel”, zegt James Van Casteren, administrateur-generaal van het Vlaams Agentschap voor personen met een handicap.

Met het persoonlijke assistentiebudget kunnen kinderen en jongeren met een handicap en hun omgeving zelf bepalen hoe ze hun leven zien en organiseren.

Voor sommige kinderen is het door hun handicap moeilijk om bepaalde activiteiten zelfstandig te doen. Voor die kinderen en jongeren kunnen hulpmiddelen een wereld van verschil maken: ze bieden hen zelfstandigheid en hebben zo een positieve invloed op hun identiteitsontwikkeling.

Om jonge kinderen met een (vermoeden van) handicap een goede inclusieve start te geven, is ondersteuning op maat bij scharniermomenten, zoals de eerste keer naar de kinderopvang of de overstap van de kleuterschool naar de lagere school, cruciaal.intro